Ins & Outs

Wat is een tricksparty:

Laten we eerst even bij de geschiedenis beginnen. Tricksparty is in 1999 bedacht en opgericht door Roger en Sylvie Tessa-Gambassi te Frankrijk. Deze mensen zijn eigenaar van een vliegerfabriek in frankrijk die zich hoofdzakelijk richten op “Freestyle-vliegers”. Deze vliegers zijn in staat vele 3 dimensionale trucks uit te voeren. Alleen er was nog geen wedstrijdsysteem dat veel ruimte liet voor ingewikkelde 3 dimensionale tricks. Dus is er een nieuw systeem bedacht waar tricks een grote rol in spelen.

IMG_7675
Tricksparty crew

Eddie Hillegers uit Nederland was in 2002 in frankrijk op een vliegerfestival waar hij voor het eerst een tricksparty meemaakte. Vol enthousiasme heeft hij toen tricksparty in Nederland opgezet. Inmiddels hebben we een leuk wedstrijdsysteem met een leuk deelnemersveld. Ondertussen is er in 2005 al een tricksparty World cup gehouden waar de Nederlanders het erg goed gedaan hebben. Het wedstrijdsysteem is hierdoor ook weer in de lift gekomen en in Duitsland en in Amerika worden er nu ook volop tricksparty’s gevlogen.

Tricksparty is dus een wedstrijdsysteem dat zich richt op tricks, vandaar ook de naam. Dat party er achter is het gevoel wat je krijgt als je naar een wedstrijd kijkt of meedoet. Het sfeertje is altijd erg gezellig maar toch ook wel weer een beetje gespannen, het is en het blijft toch een wedstrijd. Sportiviteit staat erg hoog in het vaandel bij de deelnemers en dat zie je dan ook weer terug op het veld. Tricksparty systeem is ook zo bedacht dat het leuk is om naar de te kijken, het tempo van de wedstrijd ligt vrij hoog zodat een toeschouwer zich niet snel hoeft te vervelen.

Wedstrijd onderdelen kort samen gevat:

Een tricksparty wedstrijd bestaat uit twee onderdelen, in de ochtend van een wedstrijd dag word in de regel altijd eerst de verplichte tricks ronde gevlogen. In deze ronde is het de bedoeling de deelnemers 4 tricks vliegen die de juryleden hebben uitgezocht uit de bestaande erkende lijst met tricks. Bij het uitzoeken van de tricks word altijd rekening gehouden met de weersomstandigheden zodat het mogelijk blijft om de trick uit te kunnen voeren.

In de middag word altijd de ballet ronde gevlogen. De deelnemers moeten 3 dagen voor de wedstrijd hun balletlijst met 9 tricks inleveren, die word ingevoerd in een datasheet die weer geprint word voor de juryleden. De juryleden weten dan welke tricks er gevlogen gaan worden en kunnen die dan beoordelen door een keuze te maken tussen bad – average – good – excellent. De deelnemers hebben vooraf ook een muziekstuk gemaakt of uitgezocht dat maximaal 3 minuten mag duren. Het is dan de bedoeling dat de deelnemers hun gekozen tricks mooi uitvoeren in het tempo van de muziek, wat je hoort moet je dus eigenlijk ook zien.

Hits: 2370